Så väljer du rätt mobilt bredband

Sedan det blivit allt mer vanligt att arbeta hemifrån och ha ett antal olika enheter anslutna till internet har frågan om hushållet har rätt bredband blivit än mer relevant. Om man reser mycket och vill kunna ta med sig uppkopplingen är det mobilt bredband man bör satsa på. I denna artikel ges en översikt av aspekter att tänka på och ta hänsyn till när man väljer operatör.

Fördelar med mobilt bredband

Normalt sett är fiber det alternativ som rekommenderas om man behöver ett snabbt bredband. Dock har mobila bredband blivit allt snabbare på senare tid och i takt med att 5G-nätet rullas ut kan det förväntas bli ännu snabbare. Med tanke på att fiber är förhållandevis dyrt att dra in om det inte redan finns i bostaden – man kan räkna med runt 30 000 kronor – är mobilt bredband ett bra alternativ som är betydligt billigare. En annan fördel är att det är möjligt att bära med sig det mobila bredbandet om man reser. Detta är naturligtvis inte möjligt med fiber eftersom det är knutet till bostaden. Tänk dock på att kontrollera med operatören om det är möjligt att ta med sig det mobila bredbandet utomlands i de fall man reser mycket internationellt.

Att tänka på vid val av operatör

Det är framför allt tre saker att ha i åtanke vid val av operatör:

  • Rätt mängd surf. Detta kan vara svårt att uppskatta och det är generellt bättre att se till att ha lite extra surf från början än att behöva köpa till. Att behöva extra surf varje månad gör att kostnaden lätt springer iväg. Dessutom beror mängden surf man behöver på om det mobila bredbandet är den huvudsakliga källan till internet eller om man bara använder det emellanåt.
  • Täckning. Beroende på var man bor kan detta vara en mer eller mindre begränsande fråga. I storstadsområden är täckningen jämförbar mellan olika operatörer, medan det i glesbygd kan finnas stora skillnader.
  • Pris. Kostnaden är en avgörande faktor för många. Naturligtvis är det en faktor av hur mycket surf man behöver, men också huruvida man väljer ett abonnemang med bindningstid. Detta minskar kostnaden något, samtidigt som det innebär att man inte har möjlighet att byta operatör inom denna period om man så önskar.
Posted in Ny

Lämna ett svar