Trimma moped

En eftermiddag med mopeddelar och trim låter kanske som ett härligt sätt att spendera sin tid. Det finns trots allt inte många saker som är roligare än att kunna köra sin moppe lite fortare än vanligt tack vare förändringar du gjort på egen hand. Dessutom så lär du dig en hel del när du trimmar, erfarenhet som du kan ha nytta av i framtiden. Det finns dock vissa saker du bör tänka på när det kommer till att trimma mopeden.

Är det lagligt?

När du sitter där med dina mopeddelar och trim i sinnet så kanske tanken slår dig, gör jag något olagligt nu? Svaret är: det beror på. Reglerna är olika för olika mopeder. Om du har en moped klass I (EU-moped) får du köra i max 45 km/h. Mopeden är redan från början tillverkad för att endast kunna köra så fort. Har du en moped klass II så får du endast köra i 25 km/h. Om du trimmar din moped så att den kör snabbare än det som är lagligt så bryter du mot lagen.

Kommer polisen att ta mig om jag kör en trimmad moped?

Det beror återigen på flera faktorer. Om du kör en moped på ett moget sätt, följer trafikreglerna och har på dig din hjälm så finns det ingen anledning för polisen att stanna dig. Skulle de trots allt bestämma sig för att ta dig så har de all rätt att beslagta din moped, dra in ditt mopedkörkort, ge både dig och dina föräldrar dagsböter samt tvinga dig att återställa mopeden. Du riskerar med andra ord en hel del när du kör en moped som du har trimmat själv.

Folk kör ju trimmat varje dag!

Det stämmer. En stor del av dagens mopeder är trimmade, antingen genom att man tagit bort strypningarna eller genom att ge mopeden bättre delar. Mopeddelar och trim är trots allt en stor del av kulturen i många orter runt om i landet, speciellt för de yngre. Det är dock värt att tänka på konsekvenserna. En moped får du använda från och med det att du är 15 år. Därefter är det bara tre år kvar innan du kan börja övningsköra. Har du däremot blivit tagen på bar gärning, det vill säga körandes på en trimmad moped, kan du få problem med körkortstillståndet. Det innebär i sin tur att du inte får övningsköra eller ta ditt körkort.

Lämna ett svar