Företagen som sysslar med elprodukter

Runtom i landet finns mängder av företag som sysslar med elprodukter. Ofta handlar det om rena elgrossister som tillhandahåller ett brett sortiment av produkter för landets butiker – och proffs – att handla. Men hur går det egentligen för dessa företag? Och vilka vinstmarginaler kan man räkna med när man säljer elprodukter?

Givetvis finns det en rad olika faktorer som spelar in. I den här texten har vi tittat på ett antal slumpmässigt utvalda företag för att se hur deras siffror ut. Inga bolagsnamn eller varumärken kommer att nämnas, då syftet enbart är undersökande.

Elföretag

Det första företaget vi tittar på är baserat strax söder om huvudstaden. Vid en första anblick är det tydligt att omsättningen har varierat en hel del de senaste fem åren. År 2013 omsatte man ungefär 52 miljoner kronor, och året därpå under 40 miljoner kronor. År 2015 omsatte man ganska rejält – över 60 miljoner kronor – men år 2017 är man återigen nere på under 40 miljoner kronor.

Som bekant är det inte bara omsättningen som spelar roll. Ett bolag kan omsätta mycket stora summor utan att faktiskt gå med vinst. Vad gäller vinsten har även det varierat en hel del. Mellan 2013 och 2017 gick man med vinst två år – 2015, då man gjorde strax över två miljoner kronor i vinst samt 2014, då man gjorde strax under 900 000 kronor i vinst. Övriga år gjorde man en förlust på som högst ungefär 3 miljoner kronor, och som lägst en kvarts miljon kronor.

Köpa elprodukter

Ett annat företag, som sysslar med elprodukter, är baserade i norra Sverige, och har lite mer kontinuerliga siffror. Åtminstone vad gäller vinsten. Omsättningen däremot, varierar kraftigt även här. År 2013 omsatte man en och en halv miljoner kronor, medan man året efter omsatte ungefär 800 000 kronor. Givetvis är det här ett betydligt mindre företag än det första.

Vad gäller vinsterna, så har bolaget gjort vinst varje år mellan 2013 och 2017. Bäst vinst gjorde man år 2013 (166 tusen kronor), och lägst vinst gjorde man året efter (51 tusen kronor), samma år som omsättningen också var lägst.

Posted in hus

Lämna ett svar