Återblick till VM

Den 18 december 2022 möttes Argentinas och Frankrikes herrlandslag i fotboll i finalen av VM 2022 i Qatar. Matchen blev en klassisk drabbning mellan två fotbollsjättar fylld med dramatik. Här analyserar vi Argentinas herrlandslag i fotboll mot Frankrikes herrlandslag i fotboll laguppställning och nyckelspelarna som utgjorde basen för lagen i finalen.

Messi och Mbappé bar sina lags offensiv

För Argentina var det ingen hemlighet att anfallsspelet kretsade kring den rutinerade stjärnan Lionel Messi. Trots sina 35 år visade Messi att han fortfarande tillhör världseliten och var en konstant fara för motståndarnas försvar. På andra sidan var Frankrikes stora hot den unge yttern Kylian Mbappé som med sina 23 år redan etablerat sig som en världsstjärna. Dessa båda offensiva nyckelspelare bar sina lags anfallsspel på sina axlar och utgjorde de främsta hoten mot motståndarnas mål. Det blev tydligt hur mycket båda lagen förlitade sig på sina stjärnspelare framåt.

Mittfältsgeneralerna fick nyckelroller

På mittfältet stod Argentinas långvarige landslagskapten Lionel Messi mot Frankrikes rutinerade mittfältsgeneral Ngolo Kante. Messi dirigerade spelet med sitt fantastiska spelsinne och sin precision i passningsspelet. Kante bidrog med sitt vanliga höga arbetstempo och sin förmåga att bryta motståndarnas anfall. Dessa båda fotbollsgeneraler på mittfältet fick nyckelroller i att styra spelet och ryggmärgen i sina lags speluppbyggnad. Mycket av lagens framgång vilade på deras axlar.

Försvarsspelarna fick slita hårt

I försvaret ställdes Argentinas rutinerade mittbacksduo Otamendi och Romero mot Frankrikes lika meriterade stopparpar Upamecano och Konate. Här bjöds det på hårda närkamper och intensivt försvarsspel eftersom anfallarna på båda sidor besatt individuell skicklighet i världsklass. Ingen av försvarsspelarna gav varandra en enda meters fördel. Det var fascinerande att se hur de organiserade sina försvar och med näbbar och klor såg till att neutralisera hoten från Mbappé, Messi och de andra stjärnorna.

Avgörande byten i jakten på segern

Det stod tidigt klart att matchen skulle bli oerhört jämn och troligen avgöras på slutet. Därför blev avbytarna och tränarnas byten nyckelaktörer i jakten på segern. Både Argentina och Frankrike hade kvalitet på bänken att plocka in. För Argentina blev bytena av Di Maria och Paredes helt avgörande då de bidrog i uppbyggnaden till segermålen. På Frankrikes sida gjorde inhopparen Coman vad han kunde för att vända matchen. I slutändan var Argentinas avbytare lite vassare och bidrog till att de kunde vinna matchen och VM-guldet. Men Frankrikes insats hedrade dem och de kan åka hem med huvudet högt efter en remarkabel turnering.

Posted in Ny