Om djurförsäkringar och olika tillägg

Hund, katt, häst och smådjur – det finns många typer av djurförsäkringar och samtliga är till för samma sak – att skydda djurägaren från höga kostnader vid olyckor och sjukdomar. Det finns flera saker som är bra att känna till innan en försäkring tecknas – så som att det kan finnas flera olika tillägg att göra.

Djurförsäkringar för olika typer av djur

Husdjur är inget ovanligt fenomen – dom finns i många familjer och vissa väljer hundar och katter medan andra föredrar mer ovanliga djur, så som minigrisar eller sköldpaddor. Ett djur är ofta en ganska dyr investering och dessutom är det kostsamt att söka vård för alla typer av djur, om något skulle ha hänt.

Djurförsäkringar är därför att rekommendera och förutom dom vanliga hund- katt- och hästförsäkringarna finns även försäkringar för andra typer av djur, till exempel: 


  • Reptiler, så som ormar och ödlor
  • Gnagare, så som kaniner, marsvin och hamstrar
  • Smådjur, så som grisar och getter
  • Fåglar

Kort och gott finns djurförsäkringar för dom flesta typer av djur och oavsett kan det vara en bra investering för att slippa dyra veterinärkostnader vid skada eller sjukdom.

Grundförsäkring och olika tillägg

Djurförsäkringar består ofta av flera olika delar och själva grunden utgörs av en veterinärvårdsförsäkring. Det innebär att det går att få ersättning för kostnader som uppstått vid ett veterinärbesök, till exempel om djuret skadat sig eller blivit sjukt.

Utöver det finns ofta möjlighet att göra olika typer av tillägg, utifrån djurets användningsområde och behov. Den som har en jakthund kan till exempel ha nytta av ett tillägg som täcker kostnader för eventuell rehabilitering medan någon med en sällskapshund sällan har behov av mer än just veterinärvårdsförsäkringen. En katt som används i avel kan försäkras med ett avelstillägg och så vidare – det brukar finnas en del att välja bland.

En del djurägare väljer även att lägga till en livförsäkring, vilket innebär att det kan gå att få ersättning om djuret skulle avlida plötsligt och i ung ålder.

Tips

Innan en djurförsäkring tecknas för familjens husdjur finns kort och gott en del att fundera på. Det är bra att läsa på redan innan det är dags för djuret att flytta in och se till vad dom olika försäkringsbolagen har att erbjuda för den eventuella djursorten och för specifika raser.