Tandlossning är vanligast hos äldre personer men förekommer även tidigare i livet. Utöver tandlossning kan skador eller karies ligga till grund för behov av tandimplantat. En svensk uppfinning som idag hjälper människor över hela världen att få ett finare leende.
Så fungerar det i korthet:
Tandimplantat innebär att en titanskruv sätts fast i käkbenet. Detta efter att först lokalbedövning har använts. Därefter behöver man vänta till att kroppen accepterat det nya föremålet och läkningen helt är klar. Man kan räkna med att läkningsprocessen tar 2 – 3 månader.
Tack vare titanskruven finns nu ett fäste som implantatet kan fästas på. Det liknar därmed en tand så pass mycket att det är extremt svårt att se skillnad om man inte är utbildad tandläkare och får titta extremt nära tanden.
Ett tandimplantat är alltid individanpassat och skapas genom att en avgjutning sker av området där implantatet ska sättas fast. Man anpassar även den nya tandens färg så att den ska ”smälta in” mot övriga tänder.
Börjar alltid med konsultation
Innan man kan avgöra om en person kan få tandimplantat eller inte behövs en grundlig konsultation. Man träffar därför specialister som tittar på förutsättningarna i munnen samt förklarar hur ingreppet går till och vad man kan förvänta sig för resultat m.m. De tär alltid viktigt att man själv är insatt i processen innan.
En person som har infektioner i munnen kan exempelvis inte få tandimplantat förrän dessa infektioner gått över.
Kostnad
Kostnadsmässigt så ligger tandimplantat på samma nivå som att montera in en brygga alternativt en protes. Det skiljer sig däremot något gällande prisnivå beroende på var i munnen som det ska in. Dessutom om det är en eller flera tänder som ska ersättas. I vissa fall behöver en hel tandrad bytas ut men då blir kostnaden mycket hög.
Är det en olycka som ligger bakom behov av tandimplantat kan man kontrollera med sitt försäkringsbolag och den olycksfallsförsäkring som man har. En försäkring som täcker kostnader som uppkommer vid plötsliga skador.
Vill man däremot ha tandimplantat av enbart estetiska skäl så täcker sällan försäkringsbolagens ersättningar eller den allmänna tandvårdens subventioner. I detta fall får man prata med en tandläkare om olika finansieringsvägar och hur mycket behandlingen förväntas kosta.