Slyröjning är en viktig del av skogsvården, även om det av många upplevs som en ganska tungt och påfrestande. Det tar tid och är ingenting man kan göra utan speciella verktyg och utrustning. En del använder sig av professionella skogsarbetare men det går också att röja sly på egen hand, särskilt om du bor i Stockholm där slyn inte växer lika fort som i andra delar av landet.
Hur går slyröjning i Stockholm till?
Har man en sommarstuga så måste man kontinuerligt ta bort slyn som växer ut, särskilt om man till exempel har en sjöutsikt som man vill bevara. Då kanske det känns onödigt dyrt att ta in ett helt team av skogsarbetare och man kan oftast klara av det själv eller tillsammans med några goda vänner som hjälper till. Trädgården ger lätt ett ovårdat intryck om du inte håller efter slyn. Det är viktigt med skyddsglasögon så att du inte gör illa ögonen och hörselkåpor eftersom en röjsåg för ganska mycket oväsen. Ofta när man har fått bort slyn så finns det många små stubbar kvar efter perenner och buskar och små träd så en sekatör kan komma till nytta.
Tålamod är din bästa vän
Det krävs slyröjning i Stockholm minst en gång i månaden för att din tomt ska se fin ut. Även på hösten och vintern är det bra att ta bort sly om det inte är för mycket snö. Man kan köpa en trimmer och försöka att hålla efter slyn med den men man behöver mycket tålamod. Man ska alltid försöka att såga eller klippa av slyn så nära marken som möjligt, då tar det lite längre tid innan det växer upp igen. Har du lite mer tid kan du försöka få upp slyn med rötterna genom att använda spett och spade.
Professionell slyröjning i Stockholm
Det kanske känns svårt och krångligt att anlita ett företag för slyröjning i Stockholm men faktum är att du kommer att spara in mycket tid och onda muskler och leder om du låter någon annan utföra slyröjningen. Du behöver eller inte tänka på att köpa verktyg eller någon speciell utrustning. En slyröjare kommer att ta bort all den sly som du inte vill ha på tomten och lämna cirka två meter mellan de träd du vill ha kvar. Beroende på hur näringsrik jorden är på din tomt så bestämmer man hur många träd man vill ha kvar.